Гречка з тушонкою — класичне блюдо польової кухні. Його можна готувати на сковороді, в каструлі, в мультиварці і в казані.
Блюдо люблять за його крихкість, але ось гречка виходить такий не у всіх. А все тому, що є кілька секретів приготування:
- Добре промивайте крупу перед приготуванням (до чистої води).
- Гасіть гречку до тих пір, поки не випарується вся вода.
- Ще один варіант — спочатку відваріть гречку, а потім змішуйте її з тушонкою.
Зміст статті
- Рецепт гречки з тушонкою на сковороді
- Гречка з тушонкою в мультиварці
- Гречка з тушонкою в каструлі
- Гречка з тушонкою в автоклаві
- Гречка з тушонкою в казані
Рецепт гречки з тушонкою на сковороді
Для додаткового смаку в блюдо можна додати гриби. Цей простий рецепт врятує вас на той випадок, якщо сильно хочеться їсти, а довго готувати не хочеться.
- гречка — 200 гр.
- будь-яка тушонка — 1 банка.
- томатна паста чи помідори, подрібнені в блендері — 3 ст.л.
- цибулина — 1 головка .
- свіжі або заморожені гриби (за бажанням) — 150 гр.
- сіль, приправи — за смаком.
Приготування :
- Лук і гриби дрібно наріжте і обсмажте на сковороді до золотистого кольору. Додайте до них спеції і сіль.
- Висипати на сковороду гречку, тушонку і залийте окропом в пропорціях (1: 2). Добре готуйте на слабкому вогні, прикривши кришкою.
- Середній час гасіння — 30 хвилин. За бажанням можна додати в блюдо терту моркву — виходить і смачно, і корисно.
Гречка з тушонкою в мультиварці
У кого-то це блюдо асоціюється зі студентськими роками , а у кого-то з дитинством. Зручно запастися тушонкою та гречкою на той випадок, якщо м’ясні запаси будинку закінчили, а чогось ситного поїсти хочеться.
Читайте також: Гречка з грибами і цибулею — 4 простих і корисних рецепта
На приготування страви піде 1 годину.
- гречана крупа — 2 склянки.
- вода — 4 склянки.
- цибулина — 1 головка.
- морква — 1 велика.
- тушонка (будь-яка) — 1 банка.
- лаврушка — 3 шт.
- рослинне масло — 20 мл.
- сіль, приправи — за смаком.
Приготування :
- Морква і цибулину вимийте і наріжте на маленькі шматочки. Для смаку можна додати часник, якщо у вас немає загострень захворювань шлунково-кишкового тракту.
- Чашу мультиварки змастіть маслом і всипте подрібнені овочі. Увімкніть режим "Жарка" на 15 хвилин. Рекомендуємо постійно помішувати.
- Додайте в чашу тушонку з банки з усім вмістом. Після всипте гречку і лаврове листя.
- Добре перемішайте, всипте сіль і перець. Головне, не пересолити — консерви вже містять сіль. Для тих, хто не любить солоне, сіль можна взагалі не додавати.
- Додайте воду і встановіть програму "Крупи" на 30 хвилин.
Гречка з тушонкою в каструлі
Це солдатський рецепт, який готується швидко, але при цьому довго не викликає почуття голоду.
Для більш яскравого смаку в блюдо можна додати томатну пасту, терту моркву і обсмажену цибулю.
- банка тушонки.
- 400 гр. гречки.
- 0,8 л. води.
- сіль, приправи — за смаком.
Приготування:
- Гречку добре переберіть і промийте під проточною водою.
- Каструлю поставте на плиту і додайте в неї жир з тушонки. Увімкніть і підігрівати до тих пір, поки не розтопиться весь жир.
- Додайте гречку в розтоплений жир і обсмажують, помішуючи, 3-4 хвилини.
- Влийте воду і дочекайтеся закипання. Після зменшіть вогонь і варіть 20-30 хвилин. За це повинна випаруватися вся вода.
- Тушонку виделкою розділіть на шматочки і додайте до гречки. Перешкодьте і посоліть (додавайте сіль акуратно, тушонка вже її містить). Готуйте на самому повільному вогні 7-10 хвилин. Можна трохи додати водички.
Читайте також: Скумбрія в гірчичному соусі — 4 святкових рецепта
Гречка з тушонкою в автоклаві
Це класичний і найпростіший рецепт приготування гречаної каші з тушонкою в автоклаві. По-іншому його ще називають "сніданок туриста". Заготовляють його заздалегідь, тому це блюдо ідеально для запасів на той випадок, якщо у вас не буде вистачати часу на приготування їжі.
- гречка — 700 гр.
- тушонка — 1-2 банки.
- цибулина — 1 шт.
- морквина — 1 велика.
- лаврове листя, перець горошком і сіль.
Приготування:
- Гречку промийте і переберіть, а тушонку наріжте на невеликі шматочки.
- Дрібно наріжте цибулину і моркву, обсмажте їх на сковороді до золотистого відтінку. Після обсмажування додайте на сковороду гречку і тушонку, перемішуйте.
- Банки, в яких будете робити заготовку, добре вимийте і висушіть. Покладіть на денце лавровий лист. На ½ заповніть банку крупою і тушонкою, а зверху додайте перець і сіль.
- Влийте в банку скипіла в чайнику воду, залишивши приблизно 2-3 см.
- Засукайте банки і приберіть ит в автоклав. Додайте в нього воду так, щоб банки повністю зникли і ще приблизно 2 см. Води залишалося зверху.
- Варіть 1 годину. Рекомендована температура — 120 градусів.
Гречка з тушонкою в казані
У гречки в казані є одне головна перевага перед іншими методами приготування — вона більш ароматна і готується всього півгодини .
Для приготування обов’язково запасіться дровами.
- гречка — 500 гр.
- вода — 1 літр.
- тушонка — 1 банка.
- цибулина — 1 шт.
- спеції, сіль — за смаком.
Приготування:
- Розпаліть вогонь і поставте на нього казан. У казан вилийте жир і воду з тушонки. Підігріває до тих пір, поки він не стане рідким.
- Цибулю дрібно поріжте і обсмажте в жирі. Якщо їсти моркву — можете додати до цибулі.
- Додайте до смаженого цибулі тушонку і обсмажуйте кілька хвилин, помішуючи.
- Всипте в казан гречку, залийте 1 літром води і закип’ятіть.
- Зробіть вогонь менш інтенсивним і тушкуйте суміш 20-30 хвилин (до повного википання води).
- Готову страву посоліть за смаком, поперчіть і можете посипати будь-якою зеленню. Добре поєднується за смаком кінза, цибуля, кріп і петрушка.
Читайте також: Заєць в сметані — 4 легких рецепта
Смачного!