Рецепти радянського шашлику раніше знали в кожному будинку. Маринад робили з оцту, розведеного водою. В результаті шашлик виходить м’яким, соковитим і з легкою кислинкою.
Зміст статті
- Класичний рецепт радянського шашлику
- Шашлик з СРСР з оцтом і цибулею
- Радянський рецепт шашлику з книги
Класичний рецепт радянського шашлику
За цим рецептом виходить жирненькие шашлик . Тим, хто хоче зробити його менш калорійним, рекомендуємо зрізати жир.
- шия свинини — 2,5 кг ;
- цибуля — 1,5 кг;
- оцет 6%;
- сіль, перець — за смаком.
Приготування:
- Наріжте м’ясо на середні шматочки. Якщо нарізати на великі, шашлик залишиться сирим усередині, а дрібні шматочки виходять сухими.
- Чим більше цибулі — тим краще. Оптимально, якщо лука буде приблизно в 2 рази менше, ніж м’яса. Наріжте цибулю на колечка або півкільця, і викладіть на дно каструлі. Додайте сіль, перчик і оцет. Злегка притисніть.
- Викладаємо шар м’яса, додаємо сіль і перець. Повторюємо шари до тих пір, поки каструля повністю не заповниться. Останнім шаром повинен бути цибулю.
- Перемішувати не потрібно — просто притисніть всю масу, щоб вона пустила трохи соку. Прибираємо на ніч в холодильник або в інше холодне місце.
- Готуйте шашлик на тліючих вуглинах. Приблизний час приготування — 15-20 хвилин. Обов’язково перевертайте м’ясо, щоб воно не підгоріло.
Шашлик з СРСР з оцтом і цибулею
В цьому рецепті присутній легка аромат — лавровий лист. Для нейтралізації кислоти потрібно додати трохи цукру.
- свиняча шия — 2,5 кг;
- цибуля — 1,5 кг;
- 9% оцет — 1 ложки;
- цукор — 1 чайна ложка;
- лавровий лист — 5 шт;
- мелений перець — 1 ложка.
- сіль з гіркою — 1 ложка;
- вода — 1 літр.
Читайте також: Маринад для шашлику зі свинини — 7 простих рецептів
Приготування:
- М’ясо наріжте на середні шматочки, а цибуля на колечка.
- В окремій ємності змішайте теплу воду, цукор, сіль, лаврушку, перець і оцет. Перемішайте до повного розчинення.
- Лук посоліть, додайте перець і притисніть руками, щоб виділився цибульний сік.
- Викладайте в каструлю шари — цибуля, м’ясо, маринад. Залиште на ніч або хоча б на 6 годин на холодному місці.
- Смажте м’ясо на шампурах разом з цибулею або окремо — як більше любите. Деякі смажать цибулю на окремих шампурах або гратах, щоб він не пригоріла (цибуля готується швидше, ніж м’ясо).
- Коли будете нанизувати шашлики, робіть це так, що волокна м’яса були поперек шампура. Інакше весь сік витече і м’ясо вийде сухим.
Радянський рецепт шашлику з книги
Такий шашлик можна готувати не тільки зі свинини, а й навіть з баранини. На те, щоб шашлик просочився маринадом і став соковитим, піде ніч (потрібно прибрати заготовлене м’ясо в маринаді в холодильник).
- жирне м’ясо — 2 кг;
- ріпчасту цибулю — 8 шт;
- зелена цибуля;
- помідори;
- лимон — 2 шт;
- оцет — 4 ст.л;
- сіль, перець;
- лаваш — тонкий бездріжджовий;
- масло — 4 ложки.
Приготування:
- М’ясо промийте і наріжте на середні шматочки.
- Помістіть його в глибоку ємність (підійде каструля), додайте перець, сіль, оцет і вичавіть 1 ложку соку лимона. Перемішайте.
- Лук наріжте кільцями, додайте до м’яса і перемішайте. Придавите і приберіть в холодильник на ніч.
- Коли будете смажити шашлик, підготуйте глибоку тарілку і застеліть її лавашем. На неї відразу викладайте шашлик після приготування — лаваш просочиться соком і вийде дуже соковита закуска. Поверх шашлику викладіть часточки помідорів, присипані подрібненою зеленою цибулею.
Ще один варіант подачі шашлику — порційний. Для цього викладіть лист лаваша на кожну тарілку і шашлик розкладайте відразу порційно, а не в загальну чашу. Так само прикрасьте зеленню і соковитими шматочками помідорів.
Читайте також: Гарбуз, фарширована м’ясом — 4 простих рецепта
Шашлики, приготовані за радянськими рецептами, не потребують соусі. Вони виходять настільки соковитими, що будь-який соус тільки переб’є смак.
Смачного!