Якщо варити компот з гарбуза, краще додавати шматочки фруктів. Вони урізноманітнюють смак.
Гарбуз потрібно брати десертних сортів з солодкуватим присмаком. Нарізати потрібно невеликими кубиками — так вона швидше провариться. Однаковий розмір шматочків додасть апетитний вигляд.
Компот заготовляють без стерилізації. Заздалегідь стерилізують тільки банки.
Зміст статті
- З ананасовим соком
- Гарбузово-яблучний напій
- Компот з гарбуза з лимоном
- Компот з гарбуза з апельсином і персиком
з ананасовим соком
Шматочки гарбуза виглядають як ананасові скибочки.
- гарбуз — 1 кг;
- сік ананасовий — 500 мл ;
- вода — 1 літр;
- цукор-пісок — 500 гр.
Приготування:
- Гарбуз очистите від насіння і шкірки. Наріжте кубиками або брусочками, щоб вони максимально стали схожі на ананасові шматочки.
- Ананасовий сік прокип’ятіть. Його можна купити в магазині, різного фасування.
- Остудіть сік до 50 градусів і залийте овочі на 20 хвилин, вони повинні насититися соком.
- Поставте воду на вогонь і додайте цукор, прокип’ятіть. Це заливка для компоту з гарбуза на зиму.
Розкладіть просочені скибочки і сік, що залишився по банкам. Залийте солодким сиропом. Банки закрийте кришками для консервації. Дочекайтеся, поки вони охолонуть, і відправте в прохолодне місце на зберігання.
Гарбузово-яблучний напій
Гарбуз з яблуками відмінне поєднання не тільки при варінні компоту — це відмінне поєднання для приготування пюре або варення.
- вода — 500 мл;
- цукор — 100 гр;
- гарбуз — 300 гр;
- яблука — 200 гр;
- чорнослив — 50 гр.
Приготування:
- Гарбуз наріжте соломкою або тоненькими брусочками. Яблука очистіть від шкірки і насіння. І наріжте їх скибочками середнього розміру. Сорт яблук краще брати з кислуватим присмаком.
- Чорнослив замочити в теплій воді на 5 хвилин і промийте.
- Приготуйте сиропчик з води і цукру. Доведіть до кипіння і додайте чорнослив, за бажанням можна кинути кориці за смаком. Проваріть сироп 15 хвилин.
- Через 15 хвилин в киплячий сироп додайте гарбуз і ще поваріть 5 хвилин. Потім туди відправте яблука. Варити треба до повної готовності всіх інгредієнтів. Компот готовий. Все розкладіть і розлийте по банках.
Читайте також: Варення з гарбуза з апельсином — 4 корисних рецепта
Компот з гарбуза з лимоном
Напій виходить з легкою кислинкою. Це легко виправити — просто додайте трохи цукру!
- гарбуз — 500 гр;
- лимон великий — 5-6 шт;
- цукор — 400 гр;
- вода — 2 л.
Приготування:
- Очищену гарбуз поріжте кубиками і залийте водою. Поставте на вогонь і варіть, до готового стану. Гарбуз має бути м’якою. Готову м’якоть розкладіть по стерилізованим банкам.
- Лимони наріжте тонкими півколами і видаліть кісточки. Лимони можна вжити разом з цедрою, вона додасть терпкий присмак. Їх покладіть поверх гарбуза.
- Закип’ятіть воду і цукор, до готового сиропу. І розлийте його по банках, законсервуйте.
Компот з гарбуза з лимоном матиме кисло-солодкий смак і цитрусовий аромат.
Компот з гарбуза з апельсином і персиком
Апельсини потрібні свіжі і щільні. Злегка зіпсовані можуть зіпсувати всю заготовку.
- гарбуз (м’якоть) — 300 гр;
- апельсин (великий) — 3-4 шт.;
- персик — 300 гр;
- цукор — 250 гр;
- зелений чай — 10 гр;
- тертий імбир — 10 гр;
- вода — 3 л.
Приготування:
- Гарбуз наріжте невеликими кубиками. У зварений сироп з води і цукру, покладіть м’якоть. Проваріть 7-10 хвилин.
- Апельсин очистіть від цедри і наріжте кубиками. Приготуйте з цедри, імбиру і зеленого чаю відвар. Нехай настоїться 10-20 хвилин.
- Відвар влийте в сироп з гарбузом і проваріть 5 хвилин.
- Персики нарізайте маленькими кубиками. Їх покладіть в каструлю. Варіть все разом 10 хвилин. Розлийте компот з гарбуза з апельсином по банкам і законсервуйте.
Що містяться в гарбузі мінерали і вітаміни корисні для печінки і жовчного міхура. Вживаючи сік або компот з гарбуза, поліпшується колір шкіри і відновлюється водний баланс.
Хоча при кулінарній обробці у багатьох овочів і фруктів йдуть корисні властивості, але в гарбузі вони зберігаються у великому обсязі.