Одним з найбільш апетитних десертів їх цитрусів є лимонний курд. Щось схоже на заварний крем, в якому заварюються яєчні жовтки, а замість молока беруть сік з фруктів, ягід і цитрусів.
Щоб крем був густим, в нього додають крохмаль. Ось тільки з текстурою може помінятися і смак. Якщо правильно готувати, то він може вийти густим і без грудочок.
Лимонний курд — наповнювач для тортів, рулетів і капкейков. Гурмани застосовують його як спред з хлібними виробами.
Якщо ви не любите лимонний присмак, то лимони можна замінити апельсинами, мандаринами та іншими ягодами і фруктами з кислинкою. Технологія виготовлення не зміниться, але сам крем вже не матиме характерний лимонний смаковий букет.
Зміст статті
- Лимонний курд. Рецепт № 1
- Лимонний курд на кокосовій олії
- Поради
Лимонний курд. Рецепт № 1
Це класичний рецепт, який готується дуже легко!
- сік лимона — 100 мл;
- цедра лимона (терта) — 2 ст.л;
- цукор — 60-70 гр;
- яєчні жовтки — 5 шт .;
- вершкове масло — 50 гр.
Приготування:
- Лимон очистіть від цедри . Її натріть на дрібній тертці, а з лимона потрібно вичавити сік.
- У каструлю кладемо сік, цедру, цукор і жовтки. Вершкове масло поки не чіпайте. Спочатку перемішайте цукор з жовтками, щоб вони не згорнулися в процесі варіння.
- Все додали і поставте на водяну баню, помішуючи віночком до однорідної маси. Через 10-15 хвилин крем повинен загуснути, тоді знімайте і проціджують через сито. Для однорідної текстури нам потрібно позбутися від цедри. Якщо ви любите відчувати грудочки цедри, то можна її залишити.
- Масло настругати невеликими кубиками і покладіть в крем, добре перемішайте, поки воно не розчиниться. Якщо воно відшаровується, то на допомогу прийде блендер.
- Класичний лимонний курд перелийте в скляну тару і остудіть при кімнатній температурі. Коли охолоне, можна в подальшому зберігати в холодильнику не довше одного місяця.
Читайте також: Грушеве варення — 4 легких рецепта
Лимонний курд на кокосовій олії
Кокосове масло корисно для людини. До того ж, воно ніжніше вершкового.
- яйце — 5 шт.;
- лимон 1 шт.;
- цукор — 100 гр;
- кокосове масло — 100 гр.
Приготування:
- Відокремте жовтки від білків. Цедру натріть.
- З лимона вичавіть сік. Щоб більше віджати соку, можна лимон на 10 секунд покласти в мікрохвильовку на звичайному режимі.
- У цьому рецепті все інгредієнти кладіть разом: цукор, сік, цедру, олію.
- Ставте або на водяну баню, або в каструлі на вогонь. При водяній бані курд виходить ніжним і пластичним, хоча і готувати його таким способом довше.
- Коли крем загус, знімайте з вогню і відразу проціджують.
Поради
- Сік вичавлювати з лимона самостійно, не купуйте його в коробках або банках. Він не дає той смак і аромат.
- Макуха від вичавленого лимона не додавайте в крем при варінні. Його потім складно процідити.
- Ароматизатори, наприклад, ванільний цукор, краще не додавати. Лимон НЕ перебьyoшь ніякими ароматами.
- Цедру знімайте акуратно, тріть її тільки до білої шкірки. Виявлятиметься гірчинка.
- Якщо додаєте крохмаль до густої консистенції, то замініть картопляний на кукурудзяний крохмаль. Він не ускладнює блюдо.