Патисон — це різновид гарбуза. Цей овоч можна варити, смажити, але звичніше і смачніше мариновані патисони. Ця заготовка буде доречна в будь-який час на вашому столі.
Патисони малокалорійні, швидко маринуються (через місяць ви можете відкрити баночку з готовими соліннями), поєднуються з іншими овочами або можуть використовуватися, як самостійну страву в поєднанні з будь-яким гарніром.
Найкрасивіше і більш апетитно в банках виглядають невеликі плоди. Але виростити їх у великій кількості буває складно, тому господині йдуть на невелику хитрість — заповнюють банки невеликими патиссонами в поєднанні з великими плодами, розрізаними на кілька частин.
Якого б розміру овоч ви ні використовували, шкурку не очищують, адже в ній багато користі, а ще вона надає заготівлі характерний хрускіт.
Зміст статті
- мариновані патисони на зиму
- Хрусткі мариновані патисони
- Мариновані патисони без стерилізації
- Овочеве асорті з патиссонами
Мариновані патисони на зиму
Обов’язково додайте до переліку улюблених заготовок патисони. Овоч насичений вітамінами А і С, а це профілактика проти багатьох захворювань і величезна користь для вашого зору. Крім того, цей мереживний овоч запобігає розвитку ракових клітин і попереджає атеросклероз.
- 0,5 кг. патисонів.
- 4-5 часникових зубців.
- кілька гілочок свіжої петрушки.
- кропові зони.
- 1 ст.л.солі .
- 2 ст.л.сахарного піску.
- 1 ч.л. оцту 9%.
- 2 листи смородини.
- 5-6 горошин запашного перцю.
- 2 лаврові листочки.
Приготування:
- Зріжте хвостики у патисонів, промийте їх.
- Залийте овочі окропом на 5 хвилин. Після цього опустіть в крижану воду.
- Покладіть патисони в скляні ємності.
- Додайте до овочів часникові зубці, парасолі кропу, петрушку і листочки смородини.
- Закип’ятіть 2 літра води. Посоліть, додайте сіль, опустіть лаврушку, запашний перець. Дайте маринаду покипіти 5 хвилин, потім влийте оцет і приберіть з плити.
- Залийте гарячим розсолом овочі в банках. Закрутіть кришки.
Читайте також: Мариновані маслюки — 6 рецептів
Хрусткі мариновані патисони
Щоб в овочах зберігся апетитний хрускіт, що не зрізайте шкірку. Також для цього плоди обдають гарячою водою, а потім поміщають на кілька хвилин в холодну. Коріандр надає заготівлі пряний аромат.
- 1 кг патисонів.
- 5-6 часникових зубців.
- 2 ст.л. солі.
- 2 ст.л. цукрового піску.
- 1 ст.л. оцту 9%.
- 3 гвоздички.
- 1 ч.л. зерен коріандру.
- 5-6 горошин запашного перцю.
Приготування:
- У патисонів зріжте хвостики. Залийте овочі на 2-5 хвилин окропом. Відразу ж обдайте їх крижаною водою.
- Покладіть патисони в підготовлені банки. Покладіть до овочів часник і гвоздику.
- Закип’ятіть 3 літри води. Киплячу воду посоліть, поперчіть, опустіть цукор. Дайте маринаду покипіти 5 хвилин. Після чого влийте оцет і приберіть з плити.
- Залийте розсіл в банки. Закрутіть кришки.
Мариновані патисони без стерилізації
Банки не обов’язково стерилізувати, їх досить промити начисто, насухо витерти і залити овочі маринадом, в якому присутній лимонна кислота. Додайте моркву, щоб надати заготівлі легку солодкість.
- 1 кг. патисонів.
- 2 морквини.
- 4-6 часникових зубців.
- 5 гвоздичек.
- 2 лаврові листки.
- 2 ст.л. солі.
- 2 ст.л. цукрового піску.
- 2 ч.л. лимонної кислоти.
Приготування:
- Зріжте з патисонів хвостики, обдайте окропом і помістіть під холодну воду.
- Розкладіть овочі в скляні ємності. Додайте часник, гвоздику.
- Моркву наріжте пластинками (беріть для заготовки краще невеликі плоди).
- У 2х літрах води доведіть до кипіння цукор, сіль, лаврушку. Додайте моркву. Варіть 5-7 хвилин.
- Всипте лимонну кислоту в банки до овочів.
- Залийте овочі гарячим розсолом. Засукайте кришки.
Овочеве асорті з патиссонами
Патисони добре поєднуються з іншими дачними сезонними овочами. Якщо у вас трохи патисонів, то доповніть їх кабачком, помідорами і перцем. Вийде цілий набір вітамінів в одній банці!
- 1 кг. патисонів.
- 1 перець болгарський.
- 1 невеликий кабачок.
- 2 морквини.
- 6-7 маленьких помідорів.
- 6-7 часникових зубців.
- 3 ст.л. цукрового піску.
- 2 ст.л. солі.
- кропові парасолі.
- 5-6 гвоздичек.
- 2 ст.л. оцту 9%.
- 5-6 горошин запашного перцю.
Читайте також: Квашена капуста з журавлиною — 6 соковитих рецептів рецептів
Приготування:
- Підготуйте овочі. У патисонів обріжте хвостики, кабачок наріжте кружальцями, моркву пластинками, перець соломкою.
- Розкладіть овочі в банки. Помідори укладайте цілком. Додайте кропові парасолі і часник.
- Закип’ятіть 2 літри води. Додайте цукор, сіль, гвоздику і перець. Дайте маринаду покипіти 5 хвилин. Влийте оцет і приберіть з плити.
- Залийте гарячий розсіл в банки. Засукайте кришки.
Приємно зустрічати зиму, коли на полиці зберігаються хрусткі і смачні патисони в банку. Ця заготовка скрасить холодну пору року, прикрасивши собою будь-який гарнір.