Варення з інжиру — ласощі, яке сподобається любителям солодкого. Плоди фігового дерева дуже солодкі, тому цукру буде потрібно менше, ніж в іншому варення.
Насичені фіолетові зовні і яскраво-червоні ягоди в розрізі роблять варення не тільки бажаним ласощами, а й справжньою окрасою столу.
Смоковниця відмінно поєднується з цитрусовими ароматами, вдало є сусідами з виноградом і ідеально вбирає пряні запахи — кориця, мускатний горіх, гвоздика, імбир підходять, щоб додати вашому варення східну нотку.
щоб варення з інжиру в домашніх умовах вийшло не тільки красивим, але і смачним, вибирайте пружні (не надто м’які і не твердий) плоди без ушкоджень і кислого запаху.
найпростіше варення з інжиру на зиму
Щоб зробити незвичайне ласощі, вам знадобиться всього два продукти — цукор і інжир. Приготуйте таке варення, адже користь від нього вражаюча — воно допомагає при кашлі, позбавляє від застуди і підвищує гемоглобін.
- 1 кг. інжиру.
- 0,5 кг. цукру.
Приготування:
- Інжир промийте, зріжте хвостики. Зробіть невеликі надрізи навхрест на кожному плоді.
- Покладіть інжир в каструлю, засипте цукром. Залиште на 3-4 години. За цей час ягоди виділять сік.
- Доведіть солодку суміш до кипіння, поваріть 5 хвилин. При цьому постійно помішуйте і знімайте пінку.
- Приберіть варення з плити, накрийте марлею і залиште на 10-12 годин.
- Закип’ятіть варення ще раз, варіть 10 хвилин. Остудіть і розкладіть в банки.
Зміст статті
- Варення з інжиру з лимоном
- Варення з інжиру з горіхами
- варення з інжиром і виноградом
- варення з інжиру і апельсина
- інжировим варення без цукру
Варення з інжиру з лимоном
Майте на увазі, що інжир швидко псується, тому краще його обробляти відразу після збору або покупки. Додайте в варення лимон. Цитрус посилить аромат смоковниці і додасть характерний запах лимона, ледь помітну кислинку.
- 1 кг. інжиру.
- 0,5 кг. цукру.
- 2 лимона.
- 4-5 гвоздичек.
- 1 ч.л. мускатного горіха.
Читайте також: Сушені помідори — 6 дуже простих рецептів
Приготування:
- Інжир промийте, просушіть. Зріжте хвостики, зробіть невеликі надрізи навхрест на кожному плоді.
- Один лимон наріжте кружальцями разом зі шкіркою. З другого вичавити сік, а шкірку натріть на дрібній тертці.
- Залийте інжир водою (вона повинна повністю покривати плоди). Додайте лимонний сік, цедру, цукор і часточки лимона. Доведіть масу до кипіння. В процесі знімайте пінку і помішуйте.
- Варіть після закипання 10 хвилин. Приберіть каструлю з плити, накрийте марлею і залиште на 3 години.
- Знову закип’ятити варення. Варіть 3 хвилини. Після чого дайте настоятися ще 3 години.
- Розкладіть варення в банки.
Варення з інжиру з горіхами
Справжня східні солодощі виходить, якщо додати горіхи. Ви можете використовувати в приготуванні волоські горіхи або замінити їх на фундук. Можна поекспериментувати і зварити ласощі з горіхової суміші.
- 1 кг. інжиру.
- 0,5 кг. цукру.
- 150 гр. волоських горіхів.
- 1 ст.л. лимонного соку.
Приготування:
- Інжир промийте, зріжте хвостики. Покладіть плоди в каструлю, зверху посипте цукром. Якщо використовуєте багато інжиру, то укладайте його шарами, чергуючи з шаром цукру.
- Залиште інжир в цукрі на годину, щоб виділився сік. Потім закип’ятіть ягоди разом з цукром, вливши 150 мл води.
- Після закипання варіть 5 хвилин. Додайте горішки (якщо вони сирі, то заздалегідь їх прожарити або підсмажте).
- Коли варення знову закипить, вимкніть плиту, накрийте варення марлею і дайте йому 3 години, щоб настоятися.
- Знову доведіть варення до кипіння. Влийте лимонний сік. Розкладіть ласощі по банкам.
Варення з інжиром і виноградом
Незважаючи на те, що інжир дуже солодкий, що міститься в ньому фруктоза засвоюється дуже повільно. Це дозволяє не турбуватися про підвищену глюкози в крові. Корисний також інжир і тим, у кого високий холестерин.
- 0,5 кг. інжиру.
- 0,5 кг. винограду.
- 300 гр. цукру.
Читайте також: Маринований буряк для холодного борщу — 3 рецепта
Приготування:
- Інжир і виноград промийте. Зріжте у інжиру хвостики. Самі плоди наріжте середніми кубиками.
- Ягоди винограду розріжте навпіл, видаліть кісточки.
- З’єднайте обидві ягоди, додайте цукор. Перемішайте. Накрийте марлею і залиште на 3-4 години. За цей час повинен виділитися сік.
- Доведіть суміш до кипіння, поваріть 5-7 хвилин. При цьому постійно помішуйте і знімайте пінку.
- Розкладіть по банкам.
Варення з інжиру і апельсина
Любителі цитрусів можуть порадувати себе, додавши ароматний фрукт в інжирне варення. Приємну пряну нотку ласощів додасть кориця, якщо ви її не любите, то можете замінити на мускатний горіх або імбир.
- 700 гр. інжиру.
- 1 апельсин.
- 400 гр. цукру.
- паличка кориці (або ½ ч.л. меленої спеції).
Приготування:
- Інжир промийте, зріжте хвостики. Плоди наріжте середніми кубиками.
- З апельсина вичавіть сік, шкірку натріть на дрібній тертці, а м’якоть наріжте кубиками.
- Покладіть в каструлю інжир, всипте цукор. Влийте півсклянки води. Доведіть до кипіння.
- Додайте цедру, м’якоть і сік апельсина. Покладіть корицю. Доведіть до кипіння.
- Після закипання приберіть варення з плити, залиште на 3 години.
- Закип’ятіть знову і розкладіть варення по банкам.
інжировим варення без цукру
Оскільки інжир дуже солодкий, то з нього можна приготувати варення без додавання цукру. Таке ласощі порадує тих, хто стежить за своєю фігурою. Процес, правда, тривалий, але результат вартий витрачених праць.
- інжир.
Приготування:
- Інжир промийте, наріжте кубиками. Покладіть в каструлю.
- Залийте водою так, щоб вона покривала ягоди.
- Доведіть до кипіння. Сбавьте вогонь до мінімального. Варіть 4 години.
- Остудіть інжировим масу. Наполягайте пару годин.
- Потім знову закип’ятити, варіть 4 години повільному вогні.
- У цілому процес варіння потрібно повторити 3 рази.
- Остудіть варення і розкладіть в банки.
Інжир не тільки смачний, але і дуже корисний. Він покращує травлення, запобігає розвитку ракових клітин і може стати корисним ласощами для тих, кому потрібно обмежити себе в цукрі.
Читайте також: Щавель на зиму — 8 корисних рецептів