З настанням тепла починається грибний сезон, хоча в супермаркетах він і не закінчується. Де б ви не купували гриби, оглядайте їх на предмет свіжості. А принісши додому, стежте щоб вони не псувалися — отруєння грибами вважається одним з найсерйозніших і небезпечних.
Гриби багаті рослинним білком, тому і так досить важкі для засвоєння, хоча корисні вітаміни B і D, сірої і цинком . Коли термін добігає кінця, рослинний білок починає розкладатися на кшталт м’ясного. Людський організм переварити таку без негативних наслідків просто нездатний.
Якщо ви не збирали гриби самі, то враховуйте, що якийсь час вони лежали на прилавку. У магазині виробники зобов’язані вказувати точну дату збору врожаю. На ринку вибирайте тільки ті гриби, в яких точно впевнені. Вони не повинні бути повалені в купу, а розкладені по видам, мати свіжий апетитний вигляд.
Зміст статті
- Запах
- Форма і консистенція
- Колір
- Під капелюшком
- Ознаки заморожених зіпсованих грибів
- Ознаки маринованих зіпсованих грибів
Запах
Щоб зрозуміти, що гриби зіпсувалися, понюхайте їх. Неприємний запах з’являється на 5-7 добу після збору, якщо весь цей час вони стояли в холодильнику. Миті гриби зберігаються мало — 12 годин, не довше. У свіжого продукту запах злегка землистий і м’який, а у простроченого він виражений і неприємний.
Форма і консистенція
Свіжі гриби пружні і сухі. Деякі, наприклад маслюки, мають вологу капелюшок, але це особливість виду. Печериці, підосичники, білі гриби, вовнянки — в свіжому вигляді жоден з них не почне розсипатися в пальцях, не залишатиме м’яких попрілості слідів. Гриби гниють і всихають при зберіганні у вологому середовищі. З’являється характерна для розкладається продукту липкість.
Читайте також: Грибна запіканка — 5 соковитих рецептів
Ще гриби можуть сохнути, коли лежать в теплому приміщенні. Якщо тільки це не для сушки спеціально нанизані на мотузку чищені ніжки і капелюшки, то краще від них позбутися.
Свіжий гриб не повинен розпадатися. Ніжка і капелюшок міцно з’єднані, і поділяються при невеликому зусиллі. При надломі буде чути свіжий соковитий хрускіт.
Колір
Зіпсований гриб видає зміна кольору. Якщо лисички, опеньки, або білі гриби зіпсувалися, то на розрізі і внутрішній стороні капелюшка з’являються рожеві плями. Нехарактерні сині, жовті, бурі і чорні освіти для будь-якого виду є поганим ознакою.
Під капелюшком
Під капелюшком у гриба знаходиться вірний індикатор свіжості — трубчастий або пластинчастий. Перший схожий на губку, а другий — на перегородки. У свіжого гриба виворіт капелюшки чиста, рівномірного відтінку. Якщо надломити, то оголиться рівна світла внутрішність, без сумнівних жовтих і чорних плям.
Ознаки заморожених зіпсованих грибів
Самостійно заморожувати можна тільки свіжозібрані помиті гриби. В супермаркетах зустрічаються в основному печериці, опеньки, гливи, білі гриби або суміш асорті. При розтині пакета повинні з’явитися світлі шматочки, схожі на звичайний свіжий продукт. Оскільки для подібних заготовок використовується шокова заморозка, гриб ніяк не встигне зіпсуватися за такий короткий час. Потемніла сира маса — ознака поганої якості. Якщо при розморожуванні з’являється різкий неїстівний аромат, значить, ці гриби зіпсувалися, і є їх небезпечно.
Ознаки маринованих зіпсованих грибів
Визначити непотребную консерву легко — роздута кришка, потемнілий розсіл, « газований »їдкий запах при розтині, кислий смак. Але такий «делікатес» навіть пробувати небезпечно, так що визначайте свіжість за першими трьома ознаками. При порушенні технології консервації, стерильності або несвіжої сировину, в маринаді розвивається бактерія ботулін. Її потрапляння в організм живої істоти призводить до серйозного харчового отруєння. Виправити таку консерву вже не можна, тому потрібно утилізувати.
Читайте також: Гречка з грибами і цибулею — 4 простих і корисних рецепта
Поласувати лісовими дарами можна без наслідків, головне відстежувати термін придатності і не шкодувати викидати те, що ніяк не можна їсти.