Мігрень — поширене явище. Вона виникає переважно у жінок, так як вони найбільше схильні до стресу. Справитися з нею важко, що обумовлено тим, що не всі лікарські препарати надають потрібний ефект. Фахівці рекомендують уникати всіх факторів, які здатні стати причиною нападу або погіршити його. Це відноситься також і до продуктів. Пацієнтам, які страждають частими і інтенсивними мігренню, слід дотримуватися дієти.
src=»https://subventions.org.ua/wp-content/uploads/2021/04/1618436505_Dieta-pri-migreni-produkty-i-veshestva-provociruyushie-golovnuyu-bol.png» title=»Дієта при мігрені: продукти і речовини, що провокують головний біль» alt=»Дієта при мігрені: продукти і речовини, що провокують головний біль» width=»590″ height=»350″ />
Які продукти і напої можуть спровокувати мігрень
Мігренозні болі можуть виникати, по словами лікарів, навіть при вживанні певних продуктів або напоїв. Для кожної людини цей список індивідуальний, але існує приблизний список. Виключивши його із меню, вдається значно скоротити частоту прояви інтенсивного головного болю або поліпшити загальний стан при вже наявному нападі.
Також до продуктів, які сприяють виникненню нападу, відносяться:
- Холодна їжа. Це морозиво, яке багато хто любить за його смак. Але різкі зміни температури негативно позначаються на організмі.
- Спиртні напої. Вони підсилюють кровообіг.
- Сир. У його склад входить тирамін. Ця речовина впливає на тиск, збільшуючи його. При вживанні великої кількості сиру можуть виникати головні болі мігрені характеру. Речовина також негативно впливає і на нервову систему, сповільнюючи її роботу.
- Шоколад. Він містить фенілетиламін, який відноситься до наркотичних речовин. Впливає на роботу головного мозку, змінюючи мислення і сприйняття людини.
- Морепродукти. До їх складу входить гістамін, що знижує артеріальний тиск.
Речовини, що викликають загострення мігрені
Фахівці стверджують, що напад мігрені викликають не певні продукти, а речовини, що містять в них. Сьогодні їх кількість в складі контролюється, але навіть в цьому випадку вони негативно впливають на роботу головного мозку або кровообіг. В результаті і проявляється головний біль.
Ризик загострень знижується в кілька разів, якщо виключити такі речовини зі свого раціону або зменшити їх кількість. Дієту при мігрені розробляли фахівці, засновуючи саме на складі різних напоїв і продуктів.
Глутамат натрію
Він має кодування Е621 і призначається для додання продукту привабливого зовнішнього вигляду, поліпшення запаху. Він також накопичується в організмі і негативно впливає на центральну нервову систему, порушуючи всі з’єднання, провідність тканин. Подібні порушення і стають причиною головних болів.
Глутамат натрію широко застосовується і в східній кухні. Також він присутній у великих кількостях в соусах, чіпсах та кетчупу.
Нітрат натрію
Ця харчова добавка, яка має кодування Е250. Нітрат натрію використовується як консервант і застосовується для поліпшення кольору. Після потрапляння в організм він розширює судини.
Крім цього, молекули нітрату натрію прикріплюються до клітин крові і погіршують процес доставки кисню. В результаті мозок не отримує його в достатній кількості, що і призводить до виникнення болю.
Також нітрат натрію має властивість накопичуватися в організмі. Міститься практично у всіх рибних і м’ясних стравах, особливо в напівфабрикатах.
Тирамін
Відноситься до з’єднань, які досить токсичні у великих кількостях. Тирамін звужує судинний просвіт і підвищує показники артеріального тиску. Також речовина негативно позначається на роботі нервової системи.
При регулярному вживанні продуктів з вмістом тираміну провокує виникнення мігрені, що супроводжується болями в серці, підвищенням артеріального тиску, посиленим потовиділенням. Головний біль носить пульсуючий характер.
Тирамін присутній в шоколаді, м’ясних делікатесах, йогуртах, сирах та соєвому соусі. Речовина також присутній в горіхах, часнику, бобових і оливках.
Аспартам
Використовується в харчовій промисловості як підсолоджувач або цукрозамінник Е951. Така добавка підвищує кількість і частоту нападів мігрені. Аспартам має властивість і посилювати болі. Речовина присутня в газованих напоях, кетчупу, сирках, жуйки, приправах.
Гістамін
Його регулярне вживання у великих кількостях сприяє хронічного зниження артеріального тиску , так як розширює судини, провокує набряклість, підвищує в’язкість крові. В результаті відбувається уповільнення циркуляції біомаси, яка при застою провокує головний біль.
Гістамін міститься у вині, оцті, пиві, рибі, цитрусах і полуниці, ананасах, свинині та яловичині. Саме наявність даної речовини і провокує алергічну реакцію.
Фенілетиламін
Речовина зі складною назвою небезпечно для організму за рахунок впливу на головний мозок. Воно змінює принцип мислення, сприйняття. Застосовується рідко, але навіть в незначних кількостях чинить негативний вплив на організм.
Фенілетиламін присутній в натуральних продуктах, таких як вино, ягоди, цитрусові. Від них не варто відмовлятися повністю. Досить тільки обмежити їх вживання.
Обмеження в продуктах
При нападі мігрені слід обмежити вживання окремих продуктів. Це допоможе зменшити вираженість симптомів і швидше впоратися з неприємними ознаками.
У спекотну погоду людям, що страждають мігренознимі болями, рекомендується обмежити вживання морозива і холодних напоїв. Це обумовлено тим, що різкі перепади температури також сприяють виникненню нападу.
Фахівці радять до мінімуму звести кількість солодкої, смаженої, жирної, солоної і копченої їжі. Вона не тільки негативно впливає на стан слизової, але і сприяє посиленню головного болю або почастішання нападів.
Корисні продукти
в разі, коли людина страждає постійними нападами мігрені, рекомендується ввести в раціон ряд продуктів, які матимуть позитивний вплив на організм за рахунок вмісту серотоніну.
харчування при мігрені грунтується на наступних продуктах:
- Морська риба нежирних сортів.
- Будь-яке рослинне масло.
- Коричневий рис.
- Бульйони на основі овочів.
- Свіжі овочі та зелень крім томатів.
- Пісне м’ясо курки, індички, кролик.
- Все крупи крім манки.
- Баштанні культури.
- Картопля печена.
Корисний і імбир. Всього 1 грам кореня зменшує частоту нападів в кілька разів. Можна пити і імбирний чай. При мігрені рекомендується вживати груші, персики або яблука. Їх їдять як в свіжому, так і печеному вигляді.
Зменшити неприємні симптоми допоможуть чай, морс, негазовані напої, компоти, овочеві і фруктові соки.
Основи дієти
при дотриманні правильного харчування при мігрені слід враховувати і ряд правил:
- За цілий день потрібно їсти не менше 5-6 разів.
- Чи не переїдати. Приймати їжу слід невеликими порціями.
- Чи не голодувати. Не слід відмовлятися від прийому їжі. При виникненні почуття голоду потрібно перекусити йогуртом або фруктами, якщо до наступного прийому їжі є час.
- Ввести в раціон продукти з достатнім вмістом вуглеводів, так як вони збільшують кількість серотоніну в організмі.
- їсти щодня в один і той же час. Це допомагає виробити біологічний годинник, що сприяє нормалізації процесу травлення.
- Урізноманітнити раціон. Але не слід експериментувати з продуктами і стравами.
- Не вживати екзотичні продукти.
- Між прийомами їжі пити чисту воду. Вона сприяє підтримці тонусу судин.
Дієта і інші рекомендації повинні дотримуватися людиною все життя. Переглянути свій раціон можна тільки в тому випадку, коли з віком мігрень повністю зникла.
Дотримання правильного харчування при постійних нападах мігрені надає позитивний і стійкий ефект. Виняток певних продуктів допомагає частково усунути проблему, підтримати тонус судин, зміцнити імунітет.