Кава при атеросклерозі Продукти, шкідливі при атеросклерозі судин Нездорова їжа — одна з причин розвитку атеросклерозу, тому людям, що входять в …
Величезну роль в профілактиці і лікуванні атеросклерозу відіграє правильне харчування. Як уже неодноразово зазначалося, люди, які віддають перевагу напівфабрикатах, продуктах з високим вмістом холестерину, консервам, копченостям, десертів і т. Д., Хворіють на атеросклероз частіше тих, хто віддає перевагу здоровій їжі.
Хворим атеросклерозом слід обмежити в раціоні або зовсім виключити з нього цілий ряд окремих продуктів і страв. Деякі з них чинять негативний вплив і на організм здорових людей, особливо схильних до хвороб серця, судин, ожиріння, порушення обміну речовин і іншим захворювання.
Одними з найбільш шкідливих продуктів при атеросклерозі є копченості.
Копчення — це особливий вид консервації продуктів. Як відомо, традиційне копчення продуктів буває гарячим і холодним. Страви, приготовані такими способами, шкоди організму не завдають, і при відсутності протипоказань вживати їх в їжу, звичайно, в розумних кількостях, можна всім, в тому числі і пацієнтам, що страждають легкими формами атеросклерозу. А ось сучасний метод копчення за допомогою, так званого рідкого диму, являє собою теплову обробку продуктів коптильної рідиною. І апетитний аромат таких страв зовсім не говорить про їхню користь.
Копченості є не просто продуктами, забороненими при атеросклерозі, вони надзвичайно небезпечні, оскільки містять:
Всі ці добавки негативно впливають на стан судин. Тому всім, хто страждає на атеросклероз, слід виключити з раціону копчені продукти.
Виняток становлять тільки страви, приготовлені в домашній коптильні без використання небезпечних добавок.
Хворим атеросклерозом не забороняє прянощі, однак пацієнтам , які страждають надмірною вагою не рекомендується вживати в їжу ті приправи, що підвищують апетит. Також не рекомендується додавати в їжу гострі прянощі при атеросклерозі, ускладненому гіпертонією : пекучий перець, наприклад, може викликати різке підвищення артеріального тиску.
вироби з борошна вищого сорту — ще одні продукти, які не можна їсти при атеросклерозі, так як змолоти пшеничні зерна, з яких випікається білий хліб, пироги і багато інших борошняні вироби, являє собою рафінований крохмаль. Він звільнений практично від усіх біологічно активних і надзвичайно важливих для нормальної роботи організму компонентів цільного зерна. Для засвоєння продуктів з білого борошна організму потрібні додаткові біологічно активні речовини, які йому доводиться «добувати» з власних резервів, тобто «витягати» їх зі своїх органів.
Тому випічка, макаронні вироби та інші продукти з борошна вищого сорту вважаються чи не найбільш шкідливими з числа найбільш популярних продуктів харчування.
А це, в свою чергу, може призвести до серцевого нападу та інших серйозних порушень в серцево-судинній системі, до яких схильні діабетики, які страждають на атеросклероз.
Жирне м’ясо і сало також є небезпечними. Продукти з великим вмістом тваринних жирів, такі як свинина, вироби з неї, сало, м’ясо качки, гусака, є надзвичайно калорійною їжею, до того ж з високим вмістом холестерину.
Людям, що страждають на атеросклероз, не можна безконтрольно і у великих кількостях вживати такі продукти. Вони провокують ожиріння, прискорюють розвиток атеросклерозу, перешкоджають його лікування.
Пацієнтам, у яких діагностовано атеросклероз, слід обмежити вживання різних соусів (майонезу, гострих кетчупів, гірчиці, і т. д.).
Ці продукти, особливо промислового виробництва, містять цілий ряд харчових добавок, які негативно позначаються на здоров’ї. При регулярному і рясному вживанні майонезу і деяких інших соусів погіршується обмін речовин, розвивається ожиріння. Виняток становлять соуси, приготовлені в домашніх умовах. Їх не забороняється періодично вводити в раціон.
Читати також: Атеросклероз МКБ
В періоди між курсами лікування при легкій формі атеросклерозу судин з алкоголю дозволяються тільки столові сухі вина, краще червоні, і коньяк . Пиво і горілка строго протипоказані.
Вважається, що при атеросклерозі, що не ускладненому діабетом, серйозними хворобами серця і печінки, корисно кілька разів на тиждень вживати 100 мл червоного сухого вина.
Слід пам’ятати , що всі алкогольні напої мають високу калорійність. Однак їх калорії називають порожніми, оскільки корисні поживні речовини в організм при вживанні спиртного не надходять.
Багатьох цікавить, чи можна пити каву при атеросклерозі і їсти шоколад? Для людей, які страждають на атеросклероз, особливо ускладненому хворобами серця, кава і шоколад — не дуже корисні продукти. Вони впливають на серцево-судинну систему. А шоколад до того ж володіє високою калорійністю. Не дивно, що серед любителів шоколаду багато людей, які страждають надмірною вагою, а це, як ми вже відзначали, один з головних чинників розвитку атеросклерозу.
Кава при атеросклерозі судин дозволений виключно для підтримки тонусу, але тільки в мінімальних кількостях і виключно з молоком.
Чому при лікуванні атеросклерозу слід виключити продукти, багаті сіллю і консервантами, і як ці речовини впливають на організм ?
Сіль не тільки грає величезну роль у виникненні і розвитку багатьох серйозних захворювань, в тому числі і атеросклерозу, а й серйозно загострює вже наявні недуги, перешкоджає їх успішному лікуванню.
Сіль — це не їжа, а всього лише смакова добавка, а також консервант.
Продукти швидкого приготування присутні на полицях наших магазинів в великому асортименті. Готувати страви з них легко і швидко, що і підкуповує більшість споживачів. Однак більша частина таких продуктів робить негативний вплив на здоров’я.
Адже багато страв містять величезну кількість консервантів і синтетичних добавок (підсолоджувачів, загусники, підсилювачів смаку, ароматизаторів і т. Д.). При атеросклерозі слід повністю виключити з раціону продукти швидкого приготування.
Не рекомендується також вживати страви фастфуда. Піца, картопля фрі, гамбургери, бургери, хотдоги та інші «ласощі» можуть завдати організму непоправної шкоди.
Вони мають високу калорійність, містять велику кількість жирів, штучних харчових добавок, солі і тому суворо протипоказані при атеросклерозі.
Атеросклерозом судин мозку страждають багато людей, і хоча в середньому воно проявляється у людей старше 50 років, є випадки і більш раннього захворювання. При хвороби просвіт судин зменшується, заповнюючи жировими бляшками. Як правило, лікарі призначають дієту №10, яка забороняє вживання кави, але кавомани часто не можуть від нього відмовитися. Отже, розбираємося в користь і шкоду кави при атеросклерозі головного мозку, кому його дійсно не можна, а кому можна, і який.
Відповідь на це питання неоднозначна. У деяких випадках він приносить користь, в інших — категорично заборонений. Вся справа в стадії хвороби, супутніх захворюваннях і стан конкретної людини. Всі нюанси обов’язково потрібно обговорювати з лікарем. Втім, якщо ви не зловживаєте, чашечка неміцного улюбленого напою скоріше не зашкодить.
Міцна кава при вживанні у великих кількостях викликає звуження судин, які і так покриті зсередини холестеринів відкладеннями. Тобто, через великих доз кофеїну може виникнути закупорка судини. Крім того, в натуральному кави міститься особлива речовина кафестол, яке у великих кількостях стимулює вироблення холестерину, тобто, хвороба може прогресувати швидше.
Читати також: дисліпідемія і атеросклероз
Крім кафестола і кофеїну напій містить і корисні сполуки, наприклад, залізо і калій позитивно впливають на стан судин, а вітамін Р зміцнює стінки судинної системи. Ефірні масла, що містяться в натуральному кави, знімають запалення і налагоджують роботу кишечника, допомагаючи поліпшити розщеплення речовин і регулювати рівень холестерину.
На перших стадіях захворювання, при I і II ступеня атеросклерозу, людина може часто відчувати стан слабкості і запаморочення, і в цьому випадку неміцний кава допоможе підбадьоритися. 1-2 чашки в день — допустима норма, якщо немає інших проблем зі здоров’ям.
Категорично заборонено пити каву при атеросклерозі:
Згідно з дослідженнями вчених, кількість кафестола в чашці безпосередньо залежить від того, як був приготований напій. Чим довше процес приготування натуральної кави, тим більше кафестола переходить в воду. Тобто, слід відмовитися від варіння кави в джезві (по турецьки), і перейти на еспресо, так як в цьому випадку перемелені зерна в кавомашині мінімально контактують з водою.
Деякі вважають, що розчинна кава безпечніше, так як його не потрібно варити, і в ньому мало кофеїну. Це може бути справедливо для елітних сортів, але в більшості випадків в тому, що продається в супермаркетах, додано так багато хімії (стабілізатори, барвники, емульгатори), що напій скоріше принесе шкоду, ніж користь.
В будь-якому випадку, потрібно контролювати свій стан і вимірювати рівень холестерину. Чи не пити міцну каву, тільки розбавлений водою або молоком. Якщо після чашки улюбленого напою стан погіршується, потрібно негайно припинити його вживання, перейти на декаф або на кавові напої.
Не тільки тим, хто починає день з тонізуючого напою, бажано знати, як впливає кава на мозок і які зміни викликає в організмі. За допомогою цього продукту можна підвищити концентрацію уваги і швидкість реакції, розслабитися і зняти хворобливі відчуття, попередити розвиток депресії. Дія залежить від кількості напою, фортеці та швидкості поглинання. Використовуючи кави як стимулятор, слід враховувати показання та протипоказання до прийому.
Сприйняття тонізуючого продукту залежить від індивідуальних особливостей організму. Щоб зрозуміти, чому кава має виражену вплив, потрібно враховувати дію основних складових. Найбільше в ньому кофеїну — стимулятора нервової системи з короткочасним знеболюючу дію, нікотинової кислоти — прискорює імпульсну провідність, кафестола, стимулюючого вироблення холестерину. Ці речовини беруть участь у всіх обмінних процесах, тому слід дотримуватися рекомендацій щодо вживання.
Активність головного мозку залежить від нейротрансмітерів (активних речовин, які передають імпульси від м’язів до ЦНС і назад). Ці молекулярні сполуки виробляються, коли людина знаходиться в стані неспання.
Але організм синтезує ще й аденозин, який пригнічує дію нейротрансмітерів і відповідає за функцію засипання. Кофеїн пригнічує дію аденозину, заміщає його на клітинному рівні, забезпечуючи швидкий приплив енергії і підвищуючи концентрацію уваги.
За допомогою чашки кави можна підбадьоритися в нічний час і при монотонної діяльності, усунути спазми судин при переохолодженні і зняти напад мігрені .
Але потрібно враховувати, що кофеїн діє на організм короткочасно. Потім аденозин знову знижує тиск, концентрація зменшується. Якщо на роботу налаштуватися не встигли, знову з’являється сонливість, і потрібно ввести нову дозу кофеїну або відпочити. Не варто дивуватися, що з’являється кавова залежність.
Читати також: Атеросклероз лекція
Комплексний склад тонізуючого напою підвищує настрій. При пригніченні аденозину вивільняються нейромедіатори (біологічно активні речовини) дофамін і серотонін, які називають гормонами задоволення. Нікотинова кислота підсилює сприйняття зовнішніх сигналів — незначно прискорюється серцевий ритм, підвищується кровопостачання, частішає дихання. Так органічно проявляється задоволення.
Але каву, при зловживанні, викликає гіперфункцію надниркових залоз, через що підвищується вироблення адреналіну — гормону стресу. Безпечною дозою вважається 300-350 мл в день. Вплив кави може бути як позитивним, так і негативним. Замість поліпшення настрою можна спровокувати нервозність і дратівливість.
Проводилися офіційні дослідження, якими було доведено благотворний вплив кофеїну на сприйняття. Випробовуваних розділили на 4 групи: одна отримувала кофеїн до і після показу зображень, друга — тільки до, третя — після, а четвертої давали плацебо. Через добу розпізнати картинки змогли тільки пацієнти першої та третьої груп.
Але також було встановлено, що з-за стимуляції активної дії клітин головного мозку при підвищенні дозування з’являлися побічні ефекти: нудота і запаморочення, підвищення артеріального тиску. Тобто щоб поліпшити пам’ять, потрібно знати, яку дозу кави сприймає окремий організм.
У літніх людей порушується кровопостачання головного мозку і знижується функція сприйняття. Завдяки кофеїну і нікотинової кислоти збільшується концентрація уваги і підвищується тонус судин, відновлюється кровопостачання.
Користь від кофеїну для ЦНС вивчали в 2017 році в медичному центрі штату Іллінойс. Було з’ясовано, що у тих, хто випивав 2-3 чашки тонізуючого напою в добу, сповільнюється формування нейрофібрилярних клубків і амілоїдних бляшок (скупчення білка) в судинах голови.
Однак для збереження пам’яті та попередження дегенеративних змін починати вживати напій слід задовго до старіння. До того ж у людей похилого віку кави може викликати підвищення тиску (розвиток гіпертонії), безсоння. Тому кількість тонізуючого напою слід обмежити.
Захворювання розвивається при формуванні в просвіті артерій атеросклеротичних бляшок. Якщо раніше захворювання страждали тільки літні, то зараз діагноз часто ставлять і людям від 40 років. Точно не доведено, що кава і атеросклероз судин пов’язані, тому про можливості вживання варто радитися з лікарем.
Не варто відмовлятися від звичної дози «стимулятора »в початковій стадії погіршення стану. Підвищується тонус судинних стінок, прискорюється перистальтика, рівень холестерину нормалізується. Запаморочення і слабкість, які з’являються при першого ступеня захворювання, можна швидко купірувати за допомогою кави. Одна-дві чашки в день здатні уповільнити настання дегенеративних змін.
Периферична артеріографія дозволяє виявити аневризми, закупорку судин. Зазвичай лікарі призначають один з методів на вибір: дуплексне сканування або артеріографію. Перевага віддається першій процедурі, так як вона не вимагає введення контрастної речовини і дозволяє більш детально оцінити кровообіг в ногах.
Процедура периферичної артеріографії
Це обстеження артерій за допомогою МРТ-апарату. МР-ангіографія детально показує стан судин і дозволяє виявити навіть невеликі патологічні зміни в будові судин і в кровообігу. Призначається ця процедура, якщо не вдалося поставити остаточний діагноз після дуплексного сканування або артеріографії (зазвичай лікування призначають вже після однієї з цих процедур).
Захворювання можна вилікувати повністю тільки за допомогою протезування судин. Але такий радикальний метод потрібно тільки на 3-4 стадії: на 1-2 досить прийому препаратів, які перешкоджають подальшому відкладання бляшок і знімають неприємні симптоми атеросклерозу.
Їм можна обійтися на ранніх стадіях захворювання (першої та другої). За допомогою медикаментів можна зменшити симптоми, поліпшити якість життя хворого і запобігти подальшому розвитку захворювання. Медикаментозне лікування потрібно і після операції. Приймати препарати доведеться постійно протягом всього життя.
Операцію призначають при 3 і 4 стадіях, коли консервативна терапія виявляється вже неефективно.
Хірургічне лікування облитерирующего атеросклерозу може полягати в стентування, шунтування уражених артерій або їх заміні на штучні протези.
Ангиопластика і стентування артерії ноги
Операція може бути як відкритою, так і малоінвазивної. Малоінвазивні втручання більш безпечні, але застосовуються лише тоді, коли уражений захворюванням ділянку артерії невеликий.
При гангрени або численних виразках проводять ампутацію кінцівки. Зазвичай таке ускладнення виникає тільки на 4 стадії атеросклерозу. Необхідно робити все можливе, щоб вилікувати захворювання раніше, ніж знадобиться таке радикальне лікування.
Якщо тільки приймати препарати, але продовжувати вести той же спосіб життя, лікування не зробить потрібного позитивного ефекту.
Перш за все, якщо у вас виявили облітеруючий атеросклероз судин нижніх кінцівок, потрібно відмовитися від шкідливих звичок.
У першу чергу киньте курити. Нікотин звужує судини, що призводить до ще більшого погіршення кровообігу в ногах.
Також не дозволяйте собі часто і багато випивати. Алкоголь сприяє утворенню набряків, які і так з’являються через порушену при атеросклерозі гемодинаміки.
Частиною лікування є і спеціальна дієта. Дотримуйтеся правил здорового харчування: відмовтеся від жирного, смаженого, копченого, гострого, кондитерських виробів, фастфуда, випічки, солодкого, газованих напоїв. Обмежте кількість тваринних жирів. Вершкового масла вживайте не більше 20 г на добу (і це повинно бути якісне масло, а не маргарин або спред, який містить трансжири).
Додайте в раціон більше продуктів, які знижують рівень холестерину в крові. Ось їх список:
Не намагайтеся замінити народними засобами традиційне лікування — це призведе до подальшого розвитку захворювання. Особливо це стосується пацієнтів з атеросклерозом 3 ступеня і вище — тут без оперативного втручання обійтися не вдасться ніяк. Однак народна медицина пропонує багато засобів, які можуть стати відмінним доповненням до традиційної терапії і зробити лікування ще більш успішним.
Перед застосуванням будь-яких народних засобів проконсультуйтеся з лікарем, так як вони можуть мати протипоказання.
Народні засоби при облітеруючому атеросклерозі судин ніг:
Облитерирующий атеросклероз судин нижніх кінцівок — це хронічне захворювання судин, яке розвивається через порушення ліпідного обміну, що призводять до формування атеросклеротичних бляшок, потовщення стінок артерій ніг і зменшення судинного просвіту. Всі ці
Консервативне лікування облітеруючого атеросклерозу Облітеруючий атеросклероз судин нижніх кінцівок: причини, лікування Облітеруючий атеросклероз судин нижніх…
Віагра та гіпертонія Вплив Віагри на тиск. Чи можна пити Віагру при гіпертонії? Одним із…
Гіпертонія другого ступеня симптоми Лікування гіпертонії 2 ступеня, симптоми та причини виникнення Гіпертонія 2 ступеня…
Алое при гіпертонії Застосування алое при гіпертонії Є багато рослин, що сприяють нормалізації тиску, але…
Ліведо-васкуліт ЛІВЕДО-АНГІЇТ Ліведо-ангіїт спостерігається майже виключно у жінок; виникає зазвичай, у період статевого дозрівання. Першим…
Ходьба на лижах при гіпертонії. Лижі проти гіпертонії Лижі сприяють зниженню артеріального тиску, і це…