Дієта при аритмії серця Дієта при аритмії серця: дозволені та заборонені продукти, загальні рекомендації та меню на тиждень Дієта при…
Дієта при аритмії серця
Дієта при аритмії відіграє значну роль у боротьбі з цим захворюванням. Суворе дотримання певного режиму харчування необхідно не тільки з метою профілактики недуги, але і в процесі лікування. , до його складу повинні входити магній, калій та кальцій з комплексом основних мікроелементів для роботи серця.
Необхідність зміни раціону при діагнозі аритмія пояснюється тим, що таким чином можна погасити рецептори блукаючого нерва. Саме він пригнічує або взагалі блокує функцію синусового вузла, викликаючи збої в роботі серцевого м’яза. Тому пацієнту рекомендується дрібне харчування, при якому їжа приймається невеликими порціями.
Ще однією причиною сісти на дієту при миготливій аритмії серця є боротьба із зайвою вагою та порушеннями обмінних процесів. Саме ці фактори є головними провокаторами серцевих збоїв. До того ж уживані продукти повинні сприяти насиченню серцевого м’яза необхідними елементами, тому раціон повинен бути збалансованим, корисним і різноманітним. запорукою одужання. Тому пацієнтам дуже важливо включати до свого щоденного раціону такі продукти:
- Фрукти, багаті на вітаміни та мікроелементи. До них відносяться: малина, смородина, апельсин, яблуко, банан, слива, груша і т. д. .
- Відварена риба та м’ясо. Рекомендується дієтичне м’ясо кролика, куряча грудка та індичка. Рибу найкраще готувати на пару.
- Мед, що є джерелом цілого ряду корисних речовин.
- Молочні продукти: нежирний сир, йогурт.
Особливу увагу при діагнозі «аритмія» слід приділити таким продуктам, як:
- розмарин, який сприяє зміцненню судин; , клітковину;
- петрушка – відмінний сечогінний засіб, незамінна при аритмії;
- авокадо – містить залізо та мідь, а також ферменти, що перешкоджають розвитку анемії;
- грейпфрут – цінне джерело рослинної клітковини та глікозидів, покращує роботу серцевого м’яза та сприяє нормалізації процесу обміну речовин.
Заборонені продукти
Будь-яка дієта при аритмії вносить у повсякденний раціон пацієнта відповідні обмеження. І в цьому випадку без них також не обійшлося. При аритмії вкрай небажано вживати такі продукти:
- копченості в будь-якому вигляді;
- субпродукти;
- мариновані та солоні продукти;
- жирне м’ясо;
- жирна сметана, ряженка та сир, а також цільне молоко;
- будь-які консерви;
- напівфабрикати та їжа, запропонована фастфудами.
>
Існують також умовно заборонені продукти, вживання яких необхідно по можливості зменшити:
- яйця (припустимим є приготування відварених яєць некруто та омлету на пару);
- спеції – заборонені у великій кількості.
Рекомендації по дієті
Щоденний раціон хворого на аритмію повинен містити більше 50% овочів, близько 20% білкових продуктів і стільки ж продуктів, багатих на вуглеводи. Для підтримки стабільної роботи серцевого м’яза необхідні три компоненти: калій, кальцій та магній.
Смажена їжа є забороненою. Дієтологи рекомендують запікати, відварювати та готувати продукти на пару. Крім цього, існують такі рекомендації щодо режиму харчування при аритмії серця: Не слід допускати переїдання. Їсти слід невеликими порціями.
Фахівці радять проводити розвантажувальний день приблизно раз на півтора тижні. Таким чином з організму виводяться шлаки та токсини, а судини очищаються. Як розвантажувальний день найкраще використовувати один із наступних варіантів:
- Кефірний. За день слід випити 1,5 л нежирного кефіру. Також рекомендується вживати літр негазованої мінеральної води.
- Яблучний. Протягом дня пацієнт вживає 1,5 кг яблук. Їх можна їсти як у сирому, так і у запеченому вигляді. Для запікання найкраще використовувати курагу, мед, горіхи та родзинки. Цього дня рекомендується пити воду, яблучний фреш, зелений чай. Цього дня слід вживати 0,5 літра кефіру та 500 грам знежиреного сиру. Пити можна зелений чай, воду, відвар шипшини. Дотримуючись дієти при аритмії серця, пацієнт може не приймати вітамінні комплекси. Правильний раціон сам по собі сприяє покращенню самопочуття пацієнта та стабілізації роботи серцевого м’яза.
Меню на тиждень
Відварена куряча грудка входить до списку дозволених продуктів при аритмії Зважаючи на широту списку дозволених до вживання продуктів, кожен пацієнт здатний самостійно розробити для себе прийнятний раціон. Для тих же, хто важко визначити для себе щоденне меню, існує шаблон.
- На сніданок слід їсти гречану кашу з 200 мл кефіру і склянку трав’яного або зеленого чаю.
- Другий сніданок: знежирений сир і запечене або свіже яблуко.
- На обід йде курячий суп з овочами, печена картопля і парова рибна котлета і склянка компоту. /li>
- Вечеря: відварена куряча грудка, овочі-гриль і склянка кефіру.
- На сніданок є вівсянка на молоці і випиваємо склянку відвару шипшини.
< li>Другий сніданок: склянка домашнього йогурту.
- На обід їстим рибний суп, пшеничну кашу з відвареною куркою та склянку зеленого чаю.
- В якості перекушування підійде 200 грам знежиреного сиру.
- Ввечері слід їсти запечену телятину з овочевим салатом. Запивається все склянкою кефіру.
li>
- Сніданок: сирна запіканка з родзинками, медом та курагою, трав’яний чай.
- Під час другого сніданку можна з’їсти 200 грам ягід або фруктів.
- Обід: 200 грам нежирного борщу, перлова каша з індичкою, запеченою в духовці, компот або свіжий сік.
- Полудень: фруктове желе.
- На обід вечерю є макарони з твердих сортів пшениці, овочевий салат, курячу котлету на пару, склянку йогурту.
Читати також: Лікуємо аритмію в домашніх умовах
- Сніданок: каша вівсяна на молоці, склянка трав’яного або зеленого чаю.
- Другий сніданок: 250 грам овочів або фруктів, склянка соку.
- На обід потрібно їсти гречаний суп, рибу на пару, овочевий салат, пшеничну кашу та компот із сухофруктів.
- В якості перекушування достатньо випити склянку йогурту.
- На вечерю йде капуста тушкована з кроликом і склянка чаю.
- На сніданок є манну кашу. Запити можна склянкою чаю.
- Другий сніданок: два банани.
- На обід йде вуха, парова котлета (телятина або індичка), запечена картопля та склянка морсу.
- В якості перекушування – фруктово-ягідне желе.
- На вечерю їмо запіканку з капусти брокколі та курячої грудки. Випиваємо склянку компоту.
- На сніданок запіканка із сухофруктів та сиру, чай.
- Другий сніданок: 300 грам свіжих фруктів.
- На обід меню наступне: суп-пюре з курки, цвітної капусти та кабачка, відварений рис з паровою котлетою, сік або компот.
- Як перекусити можна з’їсти пару бананів.
- На вечерю їємо гарбузову кашу і випиваємо склянку нежирного кефіру. На сніданок готуємо омлет на пару (з двох яєць). Запиваємо склянкою трав’яного чаю.
- В якості другого сніданку можна випити склянку йогурту.
- На обід йде гречана каша та куряча котлета, а також салат із моркви, авокадо та пекінської капусти. Також в обіднє меню входить овочевий суп та яблучний фреш.
- Під час перекушування слід з’їсти 200 грам свіжих фруктів.
- На вечерю перлова каша та парові рибні котлети, а також компот або чай.
Правильне харчування при миготливій аритмії – запорука успішного лікування хвороби. Тому пацієнту слід ретельно дотримуватися рекомендацій лікаря, обравши для себе оптимальний варіант дієти. На щастя, список дозволених продуктів досить великий і, напевно, зможе задовольнити потреби навіть затятого гурмана.
Харчування при аритмії серця: що можна і не можна
Харчування при аритмії обов’язково має бути дієтичним, оскільки це допомагає покращити прогноз перебігу хвороби, а іноді провести профілактику повторних нападів порушення ритму. Наприклад, виключення однієї тільки кухонної солі дозволяє знизити або відмовитися від прийому ліків.
При аритмії нерідко спостерігається як почастішання серцевого ритму, і його урежение. У ряді випадків патологія протікає безсимптомно, але іноді потрібне ретельне медикаментозне лікування, яке для більшої ефективності доповнюється дієтичним харчуванням.
Для визначення форми порушення ритму використовуються різні методи дослідження. На самому початку проводиться електрокардіограма, після чого проводиться добове моніторування ЕКГ, УЗД серця, при необхідності виконується електрофізіологічне дослідження. Після точного встановлення різновиду патології призначається лікування, обов’язково доповнене дієтичним харчуванням. Але далеко не всі знають, які продукти найкорисніші при аритмії.
Відео Харчування при захворюваннях серця (частина1)
Правильний прийом їжі
Перед назвою найкорисніших серцю продуктів слід згадати правила прийому їжі. Їх потрібно дотримуватися постійно, оскільки це допоможе зберегти або підтримати здоров’я на належному рівні.
- Приймати їжу потрібно приблизно 3-4 рази на день. у випадку, коли є апетит.
- Прийом їжі повинен відбуватися у спокійному стані. Не можна їсти при поганому настрої або збудженні.
- Продовольство має бути комфортною температурою. Під час їди не можна читати, дивитися телевізор, займатися гаджетом або голосно розмовляти. Найкраща засвоюваність їжі проходить при сконцентрованому її вживанні на тлі позитивного мислення. /ol>
Раціон харчування потрібно вибудовувати з урахуванням співвідношення різновидів продуктів. Найбільше припадати частку їжі рослинного походження — до 60%, вуглеводних продуктів вживається трохи більше 25%, а білкових — трохи більше 30%. На додаток важливо не переборщувати зі споживанням рідини, об’єм якої потрібно скоротити наполовину. що особливо актуально при їх нестачі. Якщо немає критичного стану, тоді можна обмежитися прийомом корисних при аритмії продуктів.
- Калій — велика кількість міститься в бананах, зелені петрушки, картоплі, гарбузі, капусті всіх сортів, сухофруктах (курага, чорнослив, родзинки) ).
- Магній визначається в огірках, шпинаті, бобових, гречаній крупі, авокадо, волоських та інших горіхах.
- Кальцій є в кисломолочних продуктах та чорній смородині.
-
5 продуктів, корисних при аритмії
- Виноградний сік повинен бути натуральний, зроблений з червоних сортів. Ефективність цього приємного напою у кілька разів перевищує дію аспірину. Корисно пити для профілактики інфаркту міокарда, а з метою запобігання тромбоутворенню достатньо в день вживати 1 склянку соку. нежирне молоко — має бути не магазинне, а «справжнє», в ідеалі — парне. У день потрібно вживати по дві склянки, що дозволить застерегти розвиток низки хвороб серця, у тому числі аритмії. Риба — особливо високо цінується серед дієтологів. Морські жирні сорти риби за типом лосося, скумбрії, оселедця, тріски за рахунок наявності омега 3 жирних кислот допомагають найкращим чином запобігти розвитку серцево-судинних хвороб.
Датськими вченими було встановлено, що рідкісне вживання риби підвищує серед жінок ризик розвитку серцево-судинних захворювань у два рази. боротьба з холестерином проводилася ефективніше.
Читати також: Ефективне лікування аритмії
Вживати фрукти при аритмії серця також дуже корисно. Найчастіше рекомендують яблука, багаті флавоноїдами, здатними зміцнювати серцевий м’яз. Їсти фрукти бажано у свіжому вигляді, тоді вони містять найбільшу кількість корисних речовин.
Відео Найкращі продукти для серця!
Що не можна їсти при аритмії
Залежно від загального стану хворого, а також форми аритмії, лікар може рекомендувати виключити ті чи інші продукти харчування. Наприклад, за надмірної ваги потрібно більше їсти низькокалорійні продукти. Подібна ситуація зі збільшенням кількості холестерину в крові.
Продукти, які слід виключити з раціону харчування:
- Кофеїновмісні напої (чай, кава) не слід вживати зовсім, або в дуже обмеженій кількості, щоб не виникало надмірного збудження аритмії і на тлі цього — порушення ритму серця.
- Копчені та ковбасні вироби, а також сало та бекон, надмірно насичені спеціями, сіль, консервантами, барвниками та стабілізаторами. Подібні речовини завдають чималої шкоди людському організму, особливо серцево-судинній системі та шлунково-кишковому тракту. При аритмії подібний вплив нерідко провокує порушення ритму.
- Передати неприпустимо, оскільки за наведеним вище механізмом дії виникає аритмія, яка в деяких випадках важко купується.
- Смажені страви, як і різні види субпродуктів , категорично забороняються, оскільки вони містять речовини, які негативно позначаються на роботі серця.
- Фастфуд і напівфабрикати дуже шкідливі для людей, схильних до зайвої ваги. в тому числі аритмія.
- Алкоголь потрібно перестати вживати, навіть у малих кількостях, особливо в тих випадках, коли цікавить харчування при миготливій аритмії серця. Якщо порушити заборону, тоді під дією алкогольного напою звужуються судини, через що серце відчуває нестачу кисню і зростає ризик інфаркту міокарда. Хворий повинен випивати не більше 1,5 л на добу, що допоможе уникнути зайвої напруги на серце.
Зразкове меню на 7 днів
- Сніданок — гречана каша з молоко і насіння льону, виноград або виноградний сік.
- Обід – овочевий суп з чорним або цільнозерновим хлібом.
- Вечеря – рис з овочами та відварною курячою грудкою.
< li>Перед сном – чашка ряжанки.
- Сніданок – хліб або тост з варенням і трав’яним чаєм, помірно солодкий.
- Обід – запечена куряча грудка, з овочевим салатом, чорний хліб.
- Вечеря — печена картопля з відвареними овочами.
- Перед сном — склянка бульйону з шипшини.
- Сніданок – фруктовий коктейльний салат, заправлений йогуртом або нежирним сиром
- Обід – спагетті, заправлені легким томатним соусом і поливаються кунжутом, яблучно-виноградним соком. li>
- Вечеря — салат з кукурудзи, кольрабі та вареної грудки індички
- Станка йогурту перед сном
- Завтрак — злаковая смесь в виде хлопьев с йогуртом или нежирным молоком.
- Обед — салат из тунца или сельди с отварным картофелем, компот из сухофруктов.
- Ужин — овощное рагу с рисом или овощной суп.
- Перед сном — стакан травяного чая.
- Завтрак — несоленая брынза, высивковый хлеб и стакан компота из сухофруктов.
- Обед — запеченный лосось с овощным салатом.
- Ужин — овощные котлеты с травяным чаем.
- Перед сном — чашка йогурта.
- Завтрак — каша из овсяных хлопьев, с добавлением орехов и сухофруктов.
- Обед — тосты с кусочками запеченного лосося, пророщенные зерна пшеницы.
- Ужин — лапша домашнего приготовления, сметанный соус с шампиньонами.
- Перед сном — стакан отвара шиповника.
- Завтрак — молочно-крупяная каша, апельсиновый сок.
- Обед — картофельное пюре, запеченная скумбрия и черный хлеб.
- Ужин — творожная запеканка со сметаной.
- Перед сном — стакан кефира.
- Рекомендуется питаться 4–6 раз в день, чтобы не перегружать сердце.
- За стол следует садиться, испытывая ощущение голода. Если не проголодались, следует повременить.
- Пациентам противопоказано переедание, потому что переполненный желудок давит на сердце.
- Пища не должна быть холодной или слишком горячей.
- При ожирении рекомендуется перед едой кушать салаты. Заполняя желудок, они создают чувство сытости, что позволяет употреблять меньше калорийной пищи.
- Нельзя есть перед сном, а также в возбуждённом состоянии.
- Калий, необходимый для сокращения сердца, содержится в бананах, чёрной смородине, петрушке и картофеле, особенно запечённом или сваренном в мундире. Много K находится в кураге, изюме, черносливе, капусте, семенах подсолнечника.
- Магний – незаменимый минерал для правильной работы сердца. Много Mg в овсяной и гречневой крупе, свежих огурцах. Большое количество элемента содержат грецкие орехи, фундук, фисташки, кешью, арахис. Находится Mg также в рыбе хек, шпинате и бобовых – фасоли, чечевице, горохе. Магний входит в состав дрожжей, отрубей, авокадо.
- Кальцием богаты диетические кисломолочные продукты низкой 3%-й жирности – кефир, творог, ряженка. Кальций есть в твёрдых сортах сыра. Некоторые овощи содержат высокое количество Ca – цветная капуста, артишоки.
- В рацион включают проросшую пшеницу, мёд, чеснок.
- Жирная пища содержит много холестерина, поэтому она является противопоказанием по возрасту, а также при аритмии. Нельзя употреблять молочные продукты и сорта мяса с высокой жирностью. Придётся отказаться от сала, копчёной колбасы и свиных рёбрышек. Рекомендуется ограничить жирные сорта рыб типа скумбрии. Её лучше заменить хеком, который содержит магний.
- Нельзя употреблять острую пищу, специи, соленья, содержащие уксус и каменную соль. Они только разжигаю аппетит, способствуют употреблению большого количества жидкости, перегружающего сердце.
- Фастфуд – основная причина ожирения людей в крупных городах. Выпечка способствует отложению атеросклеротических бляшек в сосудах. При перекусах лучше употреблять бананы, яблоки, орешки.
- Запрещается пить кофе, крепко заваренный чай, энергетические напитки. Эти продукты учащают сердечный ритм, провоцируют развитие аритмии.
- Жареная пища содержит много холестерина, поэтому запрещена при болезнях сердца.
- Чрезвычайно вреден при аритмии алкоголь, который вызывает ишемию миокарда.
- Утром рекомендуется кушать ячневую или пшеничную кашу с добавлением сухофруктов. Особенно ценна курага или чернослив, который к тому же устраняет запоры. Для разнообразия готовят омлет, яйца всмятку.
- Суп на обед обычно готовят на основе нежирного говяжьего или куриного бульона. Готовое блюдо обогащается добавлением петрушки, укропа. Для питания больных с аритмией идеально подходит мясо кролика. Этот продукт считается диетическим, потому что содержит все питательные вещества. В нём практически отсутствуют жиры. Для гарнира подходит плов из перловки или рассыпчатая гречневая каша.
- Лёгкий ужин может состоять из паровой или отварной рыбы постных сортов – нототении, хека. Для гарнира подойдёт картофельное пюре. Салат пред ужином дополнит ощущение сытости, восполнит организм витаминами и минералами.
ul>
Такое меню идеально подходит для больных сердечно-сосудистыми заболеваниями, в том числе аритмией. Травяные чаи готовятся из мелиссы, мяты, других успокаивающих трав. При желании вместо сахара можно добавить немного меда, который более полезен для сердца и сосудов.
Видео 5 продуктов, полезных для сердца
Диета и полезные продукты для лечения аритмии сердца
Сбалансированное питание при аритмии сердца снабжает миокард калием, магнием и кальцием. При дефиците микроэлементов происходит сбой ритма, слабеет сокращение сердечной мышцы. Запрещённые продукты и вредные привычки усугубляют заболевание. Полезная пища лечит аритмию в сочетании с лекарствами.
Принципы питания при аритмии
Внимание! Главная опасность мерцательной аритмии или фибрилляции предсердий – образование тромба в полости сердца. Чтобы не допустить тяжёлых последствий, врачи рекомендуют правильно питаться.
Одна из причин аритмии – сдвиг обмена электролитов. На молекулярном уровне здоровье сердца и сосудов держится на 3 китах – калии, магнии, кальции. Недостаток в сердечной мышце этих минералов приводит к нарушению ритма даже у здоровых людей.
Именно поэтому в основе питания лежит диета, содержащая достаточное количество витаминов, минералов и компонентов, разжижающих кровь.
При мерцательной аритмии рацион должен быть сбалансированным. Диета на 60% состоит из растительной пищи. При этом углеводы составляют треть, жиры меньше 30, а белки – 20% рациона.
Приготовленные блюда без избытка поваренной соли не должны перевозбуждать нервную систему. Энергетическая ценность пищи в сутки составляет 2700–3000 ккал.
Общие советы для больных:
Читать также: Гипертония и аритмия лечение
Составляя меню, не стоит мучить себя голодом или устраивать жёсткую диету. Это не принесёт пользу, а только усугубит аритмию.
Что любит сердце
Употребление нежирной пищи рекомендуют врачи-кардиологи.
Свежие овощи и фрукты, дары моря, молочные продукты богаты микроэлементами:
Кстати! Из обезжиренных источников кальций не всасывается, так как он усваивается только вместе с витамином D, который является жирорастворимым вещество.
Питание при аритмии должно быть разнообразным. Кроме вышеперечисленных полезных продуктов меню состоит также из мяса птицы, морской рыбы. Хлебные изделия предпочтительны с маркировкой «Цельнозерновой».
Такие продукты содержат полный комплекс витаминов и минералов. Альтернативой ему может быть добавление отрубей в любое блюдо.
Сбалансированная диета – это реальный путь к выздоровлению больных при аритмии.
Запрещённые продукты
Кроме полезных блюд существует список вредных продуктов, которые нельзя употреблять при стенокардии и аритмии. Они усиливают возбудимость проводящей системы сердца, повышают давление, снижают эффективность медикаментов.
Под запретом находятся:
Ограничению в диете сердечных больных подлежит шоколад, сладости и торты, насыщенные сахаром. Мороженое также вредно, потому что слишком холодное и сладкое.
Рада! Соблюдение этих мер позволит предупредить осложнение болезни в виде грозного нарушения ритма – фибрилляции желудочков.
Питьевой режим
У сердечных больных ноги склонны к отёкам. Поэтому потребление воды ограничено до 1,5 литров в сутки. Следует пить чистую воду, в том числе минеральную Нарзан, Ессентуки, обогащённую микроэлементами. Полезно заваривать зелёный чай. Он содержит антиоксиданты, необходимые для профилактики болезней сердца и сосудов.
Рекомендуются при мерцательной аритмии фиточаи из сушёных ягод или плодов шиповника. Напиток лучше готовить в термосе с вечера. На 3 стакана кипячёной воды, остывшей до 90° C, требуется положить по 1 ст. л. цветов боярышника и шиповника. После настаивания и процеживания следует употреблять на протяжении дня.
Кардиологи рекомендуют для разжижения крови и профилактики образования тромбов готовить напиток из яблочного уксуса. Продукт, обладающий лечебными свойствами, разводят тёплой водой, добавляя мёд. Напиток употребляют за полчаса до еды в течение 2 недель. Курс лечения повторяют 2 раза в год.
Что должно быть на столе у больных аритмией
При лечении аритмии диета занимает особое место. При правильном питании лекарства действуют сочетано с продуктами, содержащими калий, магний и кальций.
Меню можно сделать разнообразным:
Кстати! Полезно употреблять на завтрак маслины с оливковым маслом. Этот продукт входит в ежедневное меню средиземноморской диеты, которая считается самой здоровой в мире.
Правильное питание не избавит от необходимости принимать лекарства. Но в комплексе с другими лечебными мерами поможет улучшить общее состояние, повысит эффективность медикаментозной терапии. Диета предупреждает развитие аритмии, а также осложнения заболеваний сердца.
Джерела:
http://gipertoniya.guru/aritmiya/dieta-pri-aritmii/
http://arrhythmia.center/questions/pitanie-pri-aritmii-serdtsa-chto-mozhno-i-nelzya/
http://kardiobit.ru/bolezni-serdtsa/aritmiya/dieta-i-poleznye-produkty-dlya-aritmii-serdtsa